Naapurina Pohjois-Korea

 Kuva DMZ-vyöhykkeeltä, josta on Pohjois-Korean rajalle 1 km. Raja kulkee vuorten tällä puolella.

Meiltä Donghaesta on Pohjois-Korean rajalle matkaa noin 180 km ja pääkaupunki Soulista ainoastaan vähän yli 70 km. Ensimmäinen vierailukohteemme Koreaan muuttamisen jälkeen olikin meitä lähimpänä oleva Koreoiden välinen DMZ-vyöhyke Goseongissa (linkki vierailuun tässä). Etelä-Koreassa on useampiakin rajavyöhykkeitä, joissa voi vierailla, tutustua historiaan ja myös kiikaroida Pohjois-Korean puolelle. Ennen koronaa monissa näissä paikoissa on ollut myös opastettuja turistikierroksia Etelä-Korean puolella, mutta nyt niitä ei ole järjestetty ja myös useampi DMZ-alue on ollut kokonaan suljettuna turisteilta juuri koronan vuoksi.



Kuva DMZ-vyöhykkeeltä Etelä-Korean puolelta

Tavalliseen arkeen tämä Etelä-Korean pohjoinen naapurimaa ei vaikuta, vaikka Kim Jong-unin kuva vilahtaakin usein tv-uutisissa ja sanomalehdissä on oma osionsa Pohjois-Korean tapahtumille. Mutta silloin, kun Pohjois-Korea tekee ohjuskokeen ja sähköpostiin napsahtaa viranomaistiedote sekä varoitus tilanteen mahdollisesta eskaloitumisesta, tajuaa elävänsä vähän maailmanpolitiikan keskipisteessä. Yleensä Pohjois-Korean ydinasekokeita seuraa Etelä-Korean lentosotaharjoitukset Japaninmerellä.

Viranomaistiedote Pohjois-Korean ohjuskokeesta.



The Korea Times ja Pohjois-Korea

Paljon on tullut opittua myös tästä Koreoiden naapuruudesta ja en ole ennen tänne muuttamista esimerkiksi tiennyt, että Etelä-Korean viranomaiset soittavat päivittäin Pohjois-Korean viranomaisille. Olisikohan ollut joskus talvella, kun Pohjois-Korea ei vastannut puheluihin useampaan päivään ja täällä oltiin jo vähän huolissaan.

Täällä Donghaen kaupungissa Koreoiden rajan läheisyyden huomaa lähinnä siitä, että siellä täällä kallioilla näkyy vartiokoppeja, joissa nykyään valvonnasta huolehtivat kuitenkin lähinnä videokamerat. Jonkun verran näkyy myös armeijan helikoptereita meren yllä pörräämässä. Alla olevat kaksi kuvaa ovat 10 kilometrin päässä olevan uimarannan kallioiden kävelyreitiltä.





Entinen suoja-aita

Kun muutimme tänne puolitoista vuotta sitten, kulki rantaa pitkin vielä piikkilanka-aita. Nyt se on kuitenkin poistettu ja tilalle on tehty kävelyreitti. Tästä aidasta on jätetty parinkymmenen metrin pätkä jäljelle ja vartiokopit ovat myös paikoillaan muistuttamasta entisestä - tosin uudelleen maalattuina.

Tekstissä kerrotaan suunnilleen, että piikkilanka-aita asennettiin vuonna 1968 turvallisuussyistä, kun Pohjois-Korean armeija yritti soluttautua täältä Etelä-Koreaan. Viime vuonna aita poistettiin keskinäisten suhteiden lientymisen osoituksena - tosin minun mielestäni liennytysyritys vaikuttaa vähän yksipuoliselta.




Lukemiseksi voin suositella pohjoiskorealaisen Ji Seong Ho:n (지성호) kirjaa, jossa hän kertoo elämästään Pohjois-Koreassa ja pakomatkasta Etelä-Koreaan vuonna 2006. 


Kommentit