Taifuuni Hinnamnor

Taifuunista ulkona raportoivat eri tv-kanavien toimittajat olivat suojautuneet jo ennen myrskyn alkamista. 

Viime viikon lopusta alkaen tv-kanavat ja sanomalehdet ovat seuranneet Hinnamnor-taifuunin etenemistä ja lauantaista lähtien viranomaiset lähettivät päivittäin myös erilaisia tiedotteita ja varoituksia sekä tekstiviesteillä että sähköpostitse.




Taifuunin ennakoitiin saapuvan Korean niemimaalle tänään tiistaina ja osuvan pahimmin maan eteläosiin, jonka ylitse se kulki. Useimmat koulut siirtyivät jo maanantaina etäopetukseen, Korean sisäiset lennot ja junaliikenne peruttiin, useimmat patikointireitit suljettiin koko maassa ja riskialueilta evakuoitiin tuhansia ihmisiä. Valtakunnallisella tv-kanavalla näkyi koko eilisen päivän, ja nähtävästi myös tänään, pelkästään taifuuniin liittyvää live-lähetystä ja sitä minäkin seurasin, vaikka en koreaa ymmärräkään.

Viime yönä Hinnamnor sitten ylitti Etelä-Korean eteläosan, jossa se aiheutti odotetusti suurimmat tulvat ja tuhot. Tuulen nopeus oli siellä pahimmillaan 150 km/h (puuskissa vielä enemmän) ja vettä satoi joillakin alueilla jopa 400 mm yhden yön aikana. Tuhojen yksityiskohdista en halua tässä kirjoittaa sen tarkemmin.

Etelästä taifuuni liikkui pois mantereelta yläviistoon niin, että meidän kaupunkimme kohdalla se kulki jo kauempana merellä. Täällä Donghaen kaupungissa tuuli ja sade olivat kovimmillaan noin klo 10 aikoihin, jolloin tuulen nopeus oli 50 km/h ja puuskissa 79 km/h. Siitä tuuli sitten laantui aika nopeasti ja klo 13 paistoi jo aurinko.


Tässä näkyy taifuunin kulkureitti. Meidän kaupunkimme on suunnilleen tuo keltainen pallero.




Säätietojen lukijat olivat pukeutuneet asiaankuuluvasti sadeasuihin (eivät ole meteorologeja niin kuin Suomessa). Huomioitavaa on, että kuvat ovat eri tv-kanavilta ja joka kuvassa on eri henkilö. Tässä tulee samalla selkeästi esille myös korealainen kauneusihanne.



Kaupunkimme kalastajat varautuivat Hinnamnoriin jo sunnuntaina, koska ainakin osa kalastusveneistä oli nostettu maihin ja sidottu tukevasti useammalla köydellä sivuista, edestä ja takaa. Sama juttu mereen jätettyjen alusten kanssa - kuvassa olevien veneiden keulasta kulkee kiinnitysköysi myös vastakkaisella puolella olevaan laituriin. Normaalisti satama-allas on täynnä aluksia.

Aamupäivällä kadut olivat tyhjiä, mutta pikkuhiljaa myrskyn laannuttua kaikki palautui normaaliksi ja viereisellä autokorjaamollakin alkoivat työt käynnistyä. Taifuunista johtuen myös puolisoni "sai mennä" työpaikalleen vasta iltapäivällä.

Minä lähdin kävelemään meren rantaan ja matkalla näin miten vähällä kaupunkimme oli selvinnyt; ainakin minun reitilläni näkyi ainoastaan pensaista irronneita kukkia sekä oksa- ja lehtiroskaa. Merellä tuuli ja aallot olivat vielä korkeat. Ilma oli hiostavan kostea, lämmintä +26 C.




Kommentit