Paikallisvaalit Koreassa



Etelä-Koreassa on ollut tänään valtakunnalliset paikallisvaalit ja samalla oli myös yleinen vapaapäivä. Vaaleissa valitaan alueista riippuen ainakin pormestareita, kuvernöörejä, valtuuston jäseniä ja alueellisia opetuspäälliköitä. 

Täällä Etelä-Koreassa on kaksi valtapuoluetta - Demokraattinen puolue (keskusta-liberaali) ja People Power Party (konservatiivit). On myös lukematon määrä pienpuolueita, jotka eivät ole niin paljon esillä ja tiedän niistä vielä vähemmän kuin näistä valtapuolueista - paitsi, että monen nimi kertoo jo paljon kyseisen puolueen tavoitteista - kuten Basic Income Party (Perustulopuolue) ja North and South Korean Unification Party (Koreoiden yhdistämispuolue). 

Kävin eilen peräti kahdesti keskustassa katselemassa ehdokkaiden viimeisiä vaalitilaisuuksia, vaikka en ymmärrä yhtään mitä puhuivat enkä saa edes äänestää. Alla on pari videota näistä tapahtumista, jotka järjestettiin pääkadulla sekä kadun päässä olevan liikenneympyrän liepeillä. Näissä on aika huomattava ero Suomessa järjestettäviin tilaisuuksiin verrattuna.





Ehdokkaiden ensimmäiset mainokset ilmestyivät kadunkulmiin ja talojen seiniin pari viikkoa sitten. Vaalitilaisuuksien lisäksi osa ehdokkaista on myös kierrellyt mainosautojensa lavalla seisten myös täällä sivukaduilla. 

Itse vaaleista tiedän ainoastaan, että ennakkoäänestyspäivät olivat viime perjantai ja lauantai, ja tänään äänestyspaikat avautuivat jo klo 06 ja sulkeutuivat klo 18. Nyt Koreassa on jo ilta ja luin lehdestä, että äänestysprosentti on ollut 50,9 %, joka on pienin sitten vuoden 2002 paikallisvaalien.

Koreassa asumisemme aikana täällä on ollut myös Soulin pormestarivaalit ja presidentinvaalit. Tammikuussa valitun uuden presidentin vaimo on jäänyt kiinni CV:n väärentämisestä, edellisen presidentin vaimolla oli menneet omat ja valtion vaaterahat sekaisin ja kaksi tätä edellistä presidenttiä on vankilassa lahjusten vastaanottamisesta. Presidenteistä toinen sai 15 vuoden vankilatuomion ja toinen 25 vuotta - tosin tämä jälkimmäinen vapautui nyt alkuvuodesta oltuaan vankilassa reilut 4 vuotta. Korruptio on täällä suht yleistä, mutta siitä nähtävästi voi jäädä myös kiinni ja tuomitaan.





Postilaatikkoon tuli myös ehdokkaiden vaalimainoksia.



Kommentit