Tavallisia päiviä



Kevät on sujunut lämpötilojen suhteen vaihtelevasti, mutta viime päivinä mittari on iltapäivään mennessä kivunnut taas lähes +30 asteeseen. Alkuviikon aamulenkillä lämmintä oli +22 ja tänä aamuna peräti +25. 

Tunnen itseni ihan alipukeutuneeksi, kun lenkkeilen pelkissä caprikollareissa ja t-paidassa. Monet paikalliset ovat suojautuneet auringolta ja ruskettumiselta peittävillä vaatteilla ja päähineillä, koska vaaleaa ihoa ihannoidaan. Jos jollain onkin t-paita, niin on ihan yleistä käyttää sen kanssa irtohihoja ja puuvillasormikkaita, jotta kädet eivät rusketu. Toki näkyy joitakin ihmisiä ihan vaan t-paidoissa ja lyhytlahkeisissa housuissa tai shortseissa, mutta tuntuu että ainakin täällä meidän kaupungissamme ruskettumiselta suojautuminen on yleisempää. Suojautuminen ei riipu sukupuolesta, mutta naisilla se on ehkä vielä vähän yleisempää kuin miehillä. Etelä-Koreassa suositaan myös ihoa vaalentavaa kosmetiikkaa.

Maskipakko ulkotiloissa päättyi yli kaksi viikkoa sitten, mutta reilu puolet ihmisistä vielä käyttää maskia myös ulkoillessaan. On minullakin maski aina taskussa mukana ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikka en sitä kasvoilla pidäkään. Tällä viikolla näin ensimmäistä kertaa pienten päiväkotilasten leikkivän pihalla ilman maskeja.

Korealaista hellepukeutumista.


Tässä vaiheessa kevättä kukkii koko ajan joku puu, pensas tai kukkapenkki ja lenkkeilykin uhkaa tyrehtyä välillä pelkäksi luontokuvaamiseksi. Vasta nyt huomasin, että erään lenkkipolun vieressä kasvaa myös muutama koivu. Eipä ollut miehenikään niitä huomannut, vaikka hänkin tästä silloin tällöin kulkee. Koreassa kasvaa yllättävän paljon Suomen luonnosta tuttuja kasveja, joista mieleen tulee ainakin sireeni, apila, pihlaja, voikukka ja kielo.



Nyt helteillä taivas on ollut välillä pilvien peitossa ja sen takia minäkin olen jaksanut istua rannalla kuuntelemassa äänikirjaa - ihan auringonpaisteessa on liian kuuma. Valtameren vesi on vielä kylmää ja rannalla näkyy enimmäkseen onkijoita telttoineen ja lapsiperheitä retkeilemässä. Täällä meren läheisyydessä ilma on todella kosteaa ja joka kerta ulkoa tullessa on ensimmäisenä mentävä suihkuun 😣. Kyllä nämä hellekeli kuitenkin voittaa kylmän sään ja onneksi kotona on parissa huoneessa ilmastointilaiteet.

Pilvisenä hellepäivänä meri oli poikkeuksellisen tyyni - lämmintä  +27.

Helteillä on mukana vettä, mutta pilvisenä päivänä myös kahvi houkutti.
                                                                    

Koska täysin rokotetut ovat päässeet toukokuun alusta lähtien Koreaan ilman karanteenia, on meillekin tulossa ihan ensimmäinen Suomi-vieras! Tämän vuoksi kävimme tilaamassa pääkadun kaupasta vieraspatjan. Kyseessä ei ole huonekaluliike vaan ihan erikseen sänkykauppa, jossa myydään sänkyjen lisäksi pelkästään patjoja, tyynyjä, täkkejä ja päiväpeitteitä - vuodevaatteista en ole varma. Patjavaihtoehtoina olivat parin senttimetrin paksuisen futonin lisäksi onneksi myös ihan "tavallisia" patjoja.




        
Patjatilauksen paperitöiden valmistumista odotellessa saatiin pientä tarjoilua. Pikkupulloissa on perinteistä korealaista jostain marjoista tehtyä juomaa, jota kutsutaan myös energiajuomaksi.

Koreassa liikkeissä ei ole tavaraa varastossa, vaan tuotteet tilataan erikseen ja kotiinkuljetus kuuluu hintaan. Tämä koskee myös elektroniikkaa - oli kyseessä sitten jääkaappi, kahvinkeitin tai puhelin. Liikkeissä on ainoastaan näytekappaleet ja itse tavara saapuu lähetin tuomana oven taakse tai isomman tuotteen ollessa kyseessä tavara toimitetaan sisään huoneistoon. Oven taakse tarkoittaa ihan konkreettisesti sitä, että sieltä rappukäytävästä oman oven takaa se tilattu tuote löytyy, kun palaat tai lähdet kotoa - lähetit eivät soita ovikelloa.

Naapurin pakettilähetys.

Patjan toimitusaika oli kaksi viikkoa. Alkuviikolla ilmoittivat sen saapumisesta ja minä odottelin sovittuun aikaan kotona. Tässä maassa sovitut aikataulut yleensä pitävät. Koska olisi mahdollista, että isohko ja painava patja tuodaan meille ylimpään kerrokseen lavanosturin avulla ikkunan kautta, niin tyhjensin varmuuden vuoksi myös ikkunan edustan.

Yleensä muutot tapahtuvat ikkunasta. Asuntoon muuttaessamme myös kaikki kodin elektroniikkaa tuotiin sieltä ja tuojat myös avasivat kaikki laatikot, kytkivät pesukoneen, kokosivat pölynimurinkin ja veivät tyhjät laatikot mukanaan.

Leveä patja tuotiin tänne neljänteen kerrokseen kuitenkin kantamalla kapeahkoja portaita pitkin. Ulkona oli helle eikä rappukäytäväkään ole viileä, mutta urheasti välillä kerrosten välissä huilaten nuoret ihmiset kantoivat sen sisään - oli iso ja painava patja. Urakan päätteeksi minulla oli antaa molemmille kantajille ainoastaan vesipullot.


Kommentit