Busan, osa 1- Sukeltajanaisten kylä


Hotellistamme parin minuutin kävelymatkan päässä olevassa satamassa on paikka nimeltä Haenyo village eli sukeltajanaisten kylä. Siellä olevan kalatorin kaikki myynnissä olevat äyriäiset ovat näiden vanhempien naisten itse sukeltamalla pyydystämiä ja he myyvät niitä kojuissaan. Myyntikojuja oli parisenkymmentä ja jokaisen kojun takaosassa on pieni muutamasta pöydästä koostuva ravintola, joissa näitä heidän pyytämiään mereneläviä tarjotaan.




Satamassa oli kuivumassa sukellusvarusteita ja merilevää.




Kiertelimme alueella, mutta emme halunneet syödä ihan raakoja äyriäisiä tai muitakaan mereneläviä ja yritimme etsiä ravintolaa, josta saisi keitettyä tai grillattua ruokaa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, sillä ihan jokaisessa sataman ravintolassa oli tarjolla ainoastaan pääosin raakoja äyriäisaterioita. Jos halusimme syödä, niin ei auttanut muu kuin astua sisään johonkin ravintoloista ja tilata jotain ravintolan listalta. Valitsimme menun, jossa oli mukana hummeria ja siitähän sitä ruokaa alkoi tulemaan.

Ensin pöytään tuotiin erilaisia lisukkeita ja siihen perään valtava tarjotin täynnä kaikkea mahdollista merenelävää. Osa oli tuttua, mutta suurinta osaa emme tunnistaneet ollenkaan. Ruoka oli kuitenkin varmuudella tuoretta, koska osa ruuasta liikkui!! (kts. alempana oleva video). Ihan kaikkea tarjottimella olevaa ei pystytty edes maistamaan - etenkään niitä eläviä ruokia ja minä joka en pidä oluesta, jouduin ottamaan yhden, että saan jotain ruokia alas. Viereisessä pöydässä olevan seurueen pikkupojat näyttivät syövän aivan kaikkea ja ottivat ihan ensimmäisenä niitä "eläviä" ruokia.






Olimme niin keskittyneitä noiden raakojen äyriäisten syömiseen, että olimme jo unohtaneet ateriaan kuuluvan hummerin, jonka tarjoilija toi jonkin ajan kuluttua pöytään. Emme ole kumpikaan syöneet sitä aikaisemmin ja hetki piti miettiä, miten ruokailu tapahtuisi. Sitten puolisoni vaan tarttui mukana tulleisiin saksiin ja alkoi leikata hummeria paloiksi. Samalla tavalla näyttivät tekevän myöhemmin muissakin pöydissä eli se arvaus meni ihan nappiin.

Kun olimme suunnilleen selvinneet hummerista, tuotiin pöytään vielä lisää lisukkeita ja iso kulhollinen Abalone-puuroa, joka on enemmänkin keittoa ja sisälsi keitettyä riisiä ja merikotilon "lihaa". Tämän kanssa oli jo turvallinen olo, koska olimme syöneet sitä edellisenä päivänä ja olin jo ehtinyt perehtyä sen sisältöön.


Olihan tämäkin ruokailu taas uusi kokemus, mutta itselläni on nyt tunne, etten halua syödä ihan heti mitään merestä tullutta ruokaa 😅. Täällä meidän kaupungissamme on myös paljon meriravintoloita, mutta niissä tarjottavat äyriäiset ja kalat ovat yleensä joko keitettyjä tai grillattuja - eivät raakoja.

Tämä Yeonhwarin kalastajakylä vaikutti suositulta paikalta ja vaikka ihmisiä riitti ja parkkipaikat olivat täynnä, oli kuitenkin mukava ja rauhallinen tunnelma.






Kommentit