Koronatestejä ja karanteenilievennyksiä


Välilaskuineen noin 18 tuntia kestänyt paluumatka Koreaan päättyi lauantai-iltapäivällä ja Incheonin lentokentällä odottivat koronaan liittyvät ylimääräiset muodollisuudet. Viimeisimmän lennon alussa matkustajille jaettiin taas erilaisia lomakkeita täytettäväksi. Täytin omat lappuni saman tien, vaikka aamuyöllä klo 03 ei aivot toimineetkaan täydellä teholla. Osa matkustajista alkoi täyttää lomakkeita siinä vaiheessa, kun kone oli jo laskeutumassa Koreaan ja osa näytti täyttävän niitä kiireellä vasta lentokentällä juuri ennen tarkastusalueen alkua.


Koneen poistumisen jälkeen matka jatkui tutusti eri tarkastuspisteiden läpi. Ensimmäisenä ohitimme näyttöruudun, jonka sensori mittasi kuumeen. Virkailijat tarkkailivat ruudulla näkyvää lukemaa ja nyökkäsivät hyväksyvästi, kun tulos oli ok. Seuraavassa kohteessa tarkastettiin koronatestin tulos ja passini päälle laitettiin pieni tarra, jossa luki "PCR" ja jotain pikkutekstiä koreaksi. Tämän ja seuraavan tarkastuspisteen välissä on aikaisemmin ollut ohje korona-applikaation lataamiseksi ja myös henkilö auttamassa tarvittaessa, mutta tällä kertaa tätä ei ollut. Seuraavassa pisteessä virkailija vilkaisi "PCR"- tarraa sekä tarkisti osoite- ja puhelintiedot ja vielä soitti puhelimeeni varmistaakseen, että antamani numero oli varmasti oikein. Virkailija kysyi, että matkustanko suoraan lapussa olevaan kotiosoitteeseen ja minä selitin, että minulle on annettu tieto, että karanteeni pitäisi viettää Soulin karanteenihotellissa. Virkailija soitti yhteyshenkilöllemme eli puolison työpaikan korealaiselle sihteerille ja kertoi puhelun jälkeen, että voin matkustaa suoraan kotiin. Kelly-sihteeri alkoi sitten järjestämään minulle kyytiä, sillä kentältä ei pääse pois ennen kuin on varmasti kuljetus - julkisia kulkuvälineitä ei saa käyttää. Etenin iloisen yllättyneenä seuraavalle tarkastuspisteelle, jossa otettiin talteen kaikki loput koronaan liittyvät lomakkeet ja laput. Sen jälkeen oli vielä passintarkastus ja siitä sitten pääsin etsimään matkalaukkuani. Terminaalista ulos tullessa minut ohjattiin vielä yhdelle tiskille, josta sain lomakkeen, missä näkyi karanteenini alkua- ja loppupäivämäärät ja yleiset karanteeniohjeet. Karanteeniaika on lyhentynyt 14 vrk:sta seitsemään!! Tästä minut vielä neuvottiin oman asuinläänini lähtöportille ja siellä taksikuski jo odottikin heilutellen isoa kylttiä, jossa oli nimeni ja sain virkailijalta luvan poistua kentältä.

Kuumeenmittauspiste.

Henkilökunta oli nostanut jo osan matkalaukuista pois hihnalta ja siitä ihmiset etsivät ensin omia laukkujaan.

Taksikuski käänsi pari penkkiä vastakkain, jotta voin käydä lepoasentoon ja nostaa halutessani jalat penkille 💕.

Lentokentältä ajettiin kolme tuntia kohti Donghaen kaupunkia. Tieto liikkuu lentokentältä nopeasti eteenpäin ja osasinkin jo odottaa puhelua oman kaupunkimme terveysviranomaiselta. Kuten aina aikaisemminkin, virkailija puhui koreaa ja jouduin toistamaan tuttua lausetta: "En osaa koreaa, puhun vain englantia". Tämä soittaja puhui ihan vähän englantia ja käytti selvästi jotain kääntäjäohjelmaa, mutta emme ihan ymmärtäneet toisiamme kaikessa. Kohta puhelimeeni kilahti koreankielinen tekstiviesti, jonka kopioin googlekääntäjään. Sitten virkailija soitti minulle takaisin ja sanoin kääntäneeni viestin ja että ymmärrän asian. Virkailija oli tyytyväinen ja lopetti puhelun selvästi ilahtuneena.


Google kääntää suomen kieltä vähän erikoisesti ja englanninkielinen käännös on yleensä sujuvampi.

Eilen aamulla kävimme koronatestissä ja siellä olikin jo paljon ihmisiä jonossa ja lisää tuli koko ajan. Jonotimme yli tunnin, mutta heti tiskille päästyämme kaikki sujui nopeasti. Puhun monikossa, koska puolisoni halusi jonottaa kanssani. Koreassa on nyt omikrontapauksia yli 300 000/vrk ja ihmisiä suositellaan tekemään kotitestejä ja ainoastaan positiivisen tuloksen saaneiden täytyy käydä vielä PCR-testissä. Siellä keskellä jonoa tajusimme, että suurin osa muista jonottajista on siellä varmaan juuri positiivisen kotitestin takia ja meidän piti vaan toivoa, ettei saada tartuntaa. Tämä on lähin paikka, missä voimme käydä testissä ja oletettavasti kaikissa muissa paikoissa on ihan sama tilanne. Onneksi jonotus tapahtui ulkona, oli sateinen sää, kaikilla sateenvarjot ja me olemme pitempiä kuin suurin osa korealaisista, niin ehkä tämä kaikki suojaa tartunnalta. Tämä selviää kyllä tässä ihan lähipäivinä. 


Tänään aamulla sain negatiivisen koronatestituloksen tekstiviestillä. Enää puhelimeen ei tarvinnut asentaa seuranta-applikaatiota ja ohjeissa lukee, että minun pitää välttää kotoa poistumista "niin paljon kuin mahdollista". Tästä syystä ajattelimme, että voisin käydä iltaisin mieheni kanssa vähän ulkoilemassa, koska lähikaduilla ei arki-iltaisin liiku montaakaan ihmistä ja minulla ei todistetusti ole koronaa. Muualla en aio liikkua niin kauan kun olen karanteenissa. Karanteenini loppuu 18.3. klo 23.59 ja päivä ennen sitä minun pitää tehdä kotona vielä pikatesti. Tämä "karanteenihelpotus" johtuu varmaan siitä, että tartuntatapauksia on jo niin paljon, ettei viranomaisten kapasiteetti riitä enää tarkempaan seurantaan.

Puolisoni korealainen työnantaja on ollut vähän nihkeä sen suhteen, että minä olen kotikaranteenissa, kun hän käy töissä. Yhtenä vaihtoehtona oli, että mieheni asuisi karanteenini ajan läheisessä hotellissa. Nyt työnantajalle kuitenkin sopii, että mieheni tekee joka aamu ennen töihin lähtöä antigeenitestin kotona niin kauan kuin minä olen karanteenissa.

Puolison aamuinen koronatesti vol 1.



Kommentit