Koronan sairastaminen Koreassa




Kuten jo sivusinkin edellisessä postauksessani, niin puolisollani on parhaillaan korona ja minä olen ollut edelleen oireeton. Tässä kokemuksia miten tilanne hoidetaan täällä Koreassa.

Mieheni altistui koronalle jossain ja teki flunssaoireiden ilmaannuttua kotona pikatestin, jonka tulos oli positiivinen. Paikallisen ohjeistuksen mukaan positiivinen kotitesti on vahvistettava terveyskeskuksessa PCR-testillä ja vastaavasti testiin pääsee ainoastaan positiivisella kotitestillä - kotona tehty testi pitää olla mukana ja se jää hoitajalle. Mieheni kävikin jonottamassa viralliseen testiin ja seuraavana päivänä tekstiviestillä tuli ilmoitus positiivisesta tuloksesta sekä ohje jäädä kotikaranteeniin seuraavaksi seisemäksi päiväksi - viestissä oli ilmoitettu tarkat karanteenin päivämäärät ja karanteenin alku lasketaan kotitestin ottamispäivästä.

Virallisen testin ottamista seuraavana päivänä tuli tekstiviesti, jossa pyydettiin ilmoittamaan sen hetkiset oireet ja sitä seuraavana päivänä tuli vielä ohjeet ladata korona-applikaatio, jonka avulla pitäisi ilmoittaa oireet päivittäin - nämäkin olivat tietysti koreaksi. Molempina päivinä mieheni laittoi takaisin tekstiviestejä ilmoittaen jälleen, ettei osaa koreaa ja tämän jälkeen terveyskeskuksesta on soitettu päivittäin ja kyselty oireita ja yleistä vointia. Joka päivä on soittanut ensin koreankielinen hoitaja ja kun jälleen kerran on käynyt ilmi, ettei mieheni puhu koreaa, on hetken päästä soittanut uudestaan englantia puhuva henkilö tai hän on saanut englanninkielisen vointikyselyn, johon on vastannut. 

Parina päivänä puolisolleni on tullut myös puhelu ja tekstiviesti, joissa on kerrottu, että ei ole mahdollisuutta päästä sairaalaan, mutta tarpeen vaatiessa voi soittaa yleiseen hätänumeroon. Tuli myös viesti eri mielenterveyspalvelujen yhteystiedoista siltä varalta, että sairastunut tai hänen perheenjäsenensä kokevat tähän tarvetta. Näitä kumpaakaan emme ole tarvinneet, mutta hyvin kokonaisvaltaista vaikuttaa koronan hoito täällä olevan.

Täällä Etelä-Koreassa koronatartunnat ovat olleet nyt useampana peräkkäisenä päivänä pienoisessa laskussa ja koko maassa vahvistettuja tapauksia on ollut alle 400 000/vrk ja täällä omassa kaupungissamme luku on pyörinyt 500 päivittäisen tartuntatapauksen tuntumassa. Koronarajoitukset ovat täällä pikkuhiljaa lieventyneet ja 1.4. alkaen karanteenit loppuvat kokonaan täysin rokotetuilta ulkomailta tulevilta matkailijoilta, mutta negatiivinen koronatestitulos tarvitaan vielä.



Terveyskeskuksen toisella puolella on jo tutuksi tullut koronatestipiste ja tällä toisella puolella vähän sivutien varrella ehkä pääsisäänkäynti (?) ja teksti "Quarantine" - en tiedä onko tämä sitten samalla myös joku "koronasairaala" 😷


Googlen käännös mielenterveyspalvelujen tekstiviestistä:




Kommentit