Koronakaranteeni päättyy


Seitsemän päivän koronakaranteeni päättyy tänään klo 23.59. Sekä lentokentältä saamassani kirjallisessa karanteeniohjeessa että Donghaen kaupungin terveysviranomaiselta tulleessa tekstiviestissä mainittiin tämä tarkka karanteenin päättymisajankohta kellonaikoineen. Ohjeissa myös neuvottiin tekemään päivää ennen karanteenin loppumista koronan pikatesti kotona - ja niin teinkin eilen aamulla. Eilen iltapäivällä tuli koreankielinen tekstiviesti, jossa kerrottiin että koska karanteenini on päättymässä, minun pitäisi ensin soittaa viestissä ilmoitettuun puhelinnumeroon ja lähettää sen jälkeen sinne valokuva tekemästäni kotitestistä. Koska korean kieli ei edelleenkään minulta luonnistu ja englanniksi asioinnin onnistuminenkin epäilyttää, lähetin saamaani numeroon pyydetyn kuvan ja kirjoitin viestiin "koska en puhu englantia, niin...jne.." ja laitoin vielä korealaisen henkilönumeroni, jotta varmasti "löytävät" minut. Tässäpä nyt odottelen ottaako joku minuun yhteyttä, mutta ainakin jossain vaiheessa päivän mittaan pitäisi tulla ilmoitus karanteenin päättymisestä.



Karanteenisäädökset ovat muuttuneet kovasti aikaisempiin kertoihin nähden, jolloin jo lentokentällä piti ladata koronvirusapplikaatio, jolla piti ilmoittaa kahdesti päivässä ruumiinlämpö ja ruksata ruutuun kylä/ei riippuen siitä onko kuumetta, nuhaa ja kurkun karheutta. Tämän applikaation avulla myös seurattiin meidän liikkumista ja mahdollisesta kotoa poistumisesta olisi voinut rapsahtaa 7000 euron sakot. Aikaisempina kertoina terveydenhuollosta on aina vielä soitettu tai käyty paikan päällä varmistamassa, että olemme kotona ja karanteenin päättymisen jälkeen on pitänyt käydä sairaalalla vielä yhdessä PCR-testissä. Tällä kertaa karanteeni on ohjeitten mukaan omaehtoinen ja sitä ei ole valvottu millään tavalla, mutta toiveena on, että kotona pysytään niin paljon kuin mahdollista.  

Syy viranomaisvalvonnan lievennykseen löytyy koronan omikronviruksen nopeasta leviämisestä myös täällä Koreassa ja terveysviranomaisten voimavarat eivät enää riitä niin tarkkaan valvontaan. Eilisen päivän aikana todettuja koronavirustartuntoja oli 600 000, mikä on 50 % suurempi kuin tämän viikon alussa ja se oli suurin päivittäinen luku tähän mennessä koko kahden vuoden aikana. Tämän päivän lukema oli 400 000 ja näistä 39 tartuntaa on todettu ulkomailta saapuneissa. Yli puolet kaikista tapauksista on ymmärrettävästi Soulin suurmetropolin alueella, koska siellä asuu yli puolet Korean asukkaistakin. Tässä meidänkin 93 000 asukkaan kaupungissa on tapaukset lisääntyneet nopeasti: tiistaina ilmoitettiin tartuntoja olevan yli 500, toissapäivänä jo yli 800 kpl, mutta tänään "ainoastaan" 656. 

Vaikka tartuntaluvut ovat noin suuria, on hallitus päättänyt jatkaa rajoitusten lieventämistä ja maanantaista lähtien saa yksityisesti kokoontua 8 henkilöä aiemman 6 sijaan ja ravintolat saavat olla auki klo 23 asti, kuten aikaisemminkin. Tämän suuremmista helpotuksista ei tällä hetkellä ole kyse, mutta tulevana maanantaina neuvottelevat lisää näistä lievennyksistä. Täällä ennustetaan tartuntahuipun olevan nyt käsillä ja tapausten määrän pikkuhiljaa vähenevän.

Kännykkään tulee välillä varoituksia esim. kovasta tuulesta, lumisateista tai koronatartuntojen määrästä. Parina päivänä kesken päiväunien (mitkä piti nukkua aikaerosta toipumisen takia ☝) alkoi kännykästä kuulua kova yhtämittainen hälytysääni ja näytölle ilmestyi koreankielinen "äärimmäinen vaaratiedote". Samaan aikaan sattui lentämään pari helikopteria taivaalla ja ihmettelin mitä ihmettä on tapahtunut. Tässä aika lähellä on ydinvoimalaitos ja Pohjois-Korean raja, joten "äärimmäisen vaaran" vaihtoehtoja on useampia. Onneksi googlekääntäjän avulla selvisi, että varoitus koski vahvistettujen koronatartuntojen suurta määrää, joka oli silloin 852 kpl. 

    

Karanteeniaika on tuntunut nyt lyhyeltä, kun vertailukohteena on ollut aikaisempi 14 päivän karanteeni. Päivät olen ollut sisällä yksin, koska puolisoni käy töissä, mutta iltaisin olemme käyneet vähän kävelemässä. En ole mielestäni varsinaisesti rikkonut karanteenimääräyksiä, koska niissä pyydettiin välttämään kotoa poistumista mahdollisuuksien mukaan. Koska koronatestien perusteella olen terve, niin mielestäni illalla ulkona piipahtaminen on ollut ihan hyväksyttävä "rikkomus"😇 .

Seitsemän tunnin aikaerosta toipuminen on ollut taas jotenkin vaikeaa. Ensimmäisinä päivinä rytmit olivat aivan sekaisin, vaikka saapumisiltana nukahdinkin rasittavan matkustamisen jälkeen ihan sekunnissa. Parina yönä olin valveilla useamman tunnin, mutta nyt olen pikkuhiljaa nukkunut paremmin vaikka heräilenkin vielä muutamaan otteeseen yön aikana. Päiväunet olen tarvinnut joka päivä, mutta olen pitänyt huolen, etten nuku puolta tuntia pidempää. Parina iltana otin melatoniinia nukahtamisen avuksi. Konkreettisesti aikaero näkyy siinä, että kun käyn nukkumaan Korean aikaan klo 22, niin Suomessa on saman päivän iltapäivä ja kello vasta 15. Vähän kuluu aikaa, että saa tuon aikaeron tasaantumaan.

Kommentit