Ravintolaruokaa korealaiseen tapaan
Vielä olen Suomessa jumissa, mutta nythän tässä on aikaa vaikka jakaa kokemuksia ruokailusta korealaisissa ravintoloissa.
Kovin paljon emme ole käyneet Koreassa ulkona syömässä, mutta jonkin verran kuitenkin. Vaikka ruoka on kaupoissa kalliimpaa kuin Suomessa, on ravintoloissa syöminen kuitenkin edullista. Ainakin meidän lähialueen ravintoloissa ruokalistat ovat ainoastaan koreaksi, mutta onneksi niissä on lähes aina myös kuvat ruoka-annoksista. On myös yleistä, että annosten nimet ja kuvat löytyvät yksinomaan ravintolan seinällä olevasta taulusta. Koska ravintoloissa asioimiseen ei löydy pääsääntöisesti yhteistä kieltä tai ainakin korealaiset ovat arkoja käyttämään englantia, tarvitaan ruokailemiseen ennakkoluulotonta mieltä ja vähän seikkailunhalua. Ruuan tulisuus on lähes ainoa asia, jonka yritämme varmistaa ennen tilauksen tekemistä. Toki ruuassa saa olla makua, mutta korealainen "tulinen" ruoka on meille ihan liikaa 😵. Usein ravintolahenkilökunta on vielä varmistanut meiltä ihan aluksi "not hot?".
Ravintolaruokailuun kuuluu olennaisena osana automaattisesti pöytään tuodut erilaiset lisukelautaset - etenkin kimchi. Kimchi on hapatetusta kiinankaalista valmistettu eteläkorealainen perinneruoka, jossa käytetään mausteina yleensä chiliä, valkosipulia, inkivääriä ja "Korean retiisiä". Kimchi on hyvin tulista ja sitä tarjotaan lisukkeena poikkeuksetta lähes aina. Erilaisia kimchilaatuja on lähemmäs 200. Loka - marraskuussa meidän naapurustossa olevien omakotitalojen pihat näyttivät täyttyvän kimchin valmistukseen tarkoitetuista saviruukuista.
Kimchiä löytyy myös Suomesta, mutta ainakaan kesällä marketista ostamani ei ollut kovinkaan tulista Koreassa maistamiimme verrattuna.
Korean retiisiä meidän lähimarketissa tarjoushintaan 0,69 €/kg. |
Lisukkeet kuuluvat aterian hintaan. |
Näissä paikoissa on tarjolla grillattavaksi joko naudan- tai sianlihaa. Joinakin kertoina olemme itse käyneet noutamassa lihapalat ja lisukkeet buffetpöydästä ja joskus taas ne on tuotu meille pöytään - lisää voi hakea kuitenkin niin paljon kuin haluaa. Koska kyseessä on grilliravintola, tuo tarjoilija pöytään upotettavan grillin ja sytyttää hiilet palamaan - siinä aika kuluu kivasti jutellessa ja ruokaan grillaillessa. Pihvit leikataan saksilla pienemmiksi paloiksi ja kun liha on halutun kypsyistä, se kääritään lisukkeiden kanssa salaatinlehteen ja syödään yhtenä suupalana. Nämä tämän tyyppiset grilliravintolat ovat käsittääkseni ihan täysin korealainen juttu.
Alkupalaksi pöytään tuodaan naksuja. Edessä olevat pikkulautaset ovat pizzapalaa varten ja pöytään tulee aina myös suolakurkkuja. |
Perinteinen korealainen liharuoka "bulgogi" on vielä kokeilematta, mutta kunhan joskus pääsen takaisin Koreaan, niin testataan vielä sekin.
Kahvi ja leivonnaiset
Koreassa ei ole tapana syödä ruuan jälkeen makeita jälkiruokia, mutta makean nälkään saa helpotusta kahviloissa. Alkuun oli outoa, kun myyjät kysyivät kahvia ostaessa "hot or cold", mutta nykyään pyydän automaattisesti kahvin kuumana.
Lähes joka paikassa kahvi tulee automaattisesti take away -mukeissa. |
Espresson kanssa tuli yllättävästi kuuma vesi. |
Kommentit
Lähetä kommentti