Ravintolaruokaa korealaiseen tapaan

 


Vielä olen Suomessa jumissa, mutta nythän tässä on aikaa vaikka jakaa kokemuksia ruokailusta korealaisissa ravintoloissa.

Kovin paljon emme ole käyneet Koreassa ulkona syömässä, mutta jonkin verran kuitenkin. Vaikka ruoka on kaupoissa kalliimpaa kuin Suomessa, on ravintoloissa syöminen kuitenkin edullista. Ainakin meidän lähialueen ravintoloissa ruokalistat ovat ainoastaan koreaksi, mutta onneksi niissä on lähes aina myös kuvat ruoka-annoksista. On myös yleistä, että annosten nimet ja kuvat löytyvät yksinomaan ravintolan seinällä olevasta taulusta. Koska ravintoloissa asioimiseen ei löydy pääsääntöisesti yhteistä kieltä tai ainakin korealaiset ovat arkoja käyttämään englantia, tarvitaan ruokailemiseen ennakkoluulotonta mieltä ja vähän seikkailunhalua. Ruuan tulisuus on lähes ainoa asia, jonka yritämme varmistaa ennen tilauksen tekemistä. Toki ruuassa saa olla makua, mutta korealainen "tulinen" ruoka on meille ihan liikaa 😵. Usein ravintolahenkilökunta on vielä varmistanut meiltä ihan aluksi "not hot?". 

Ravintolaruokailuun kuuluu olennaisena osana automaattisesti pöytään tuodut erilaiset lisukelautaset - etenkin kimchi. Kimchi on hapatetusta kiinankaalista valmistettu eteläkorealainen perinneruoka, jossa käytetään mausteina yleensä chiliä, valkosipulia, inkivääriä ja "Korean retiisiä". Kimchi on hyvin tulista ja sitä tarjotaan lisukkeena poikkeuksetta lähes aina. Erilaisia kimchilaatuja on lähemmäs 200. Loka - marraskuussa meidän naapurustossa olevien omakotitalojen pihat näyttivät täyttyvän kimchin valmistukseen tarkoitetuista saviruukuista.

Kimchiä löytyy myös Suomesta, mutta ainakaan kesällä marketista ostamani ei ollut kovinkaan tulista Koreassa maistamiimme verrattuna.

Korean retiisiä meidän lähimarketissa tarjoushintaan 0,69 €/kg.

Bibimbap

Tästä ruuasta on olemassa erilaisia versioita, mutta mukana on yleensä aina vihanneksia ja riisiä sekä päällä raaka tai keitetty kananmuna. Meidän valintamme oli tartar-bibinbap - mun ensimmäinen tartar ikinä. Ruokailija lisää kulhoon riisin ja sekoittaa kaikki kulhossa olevat ruoka-aineet keskenään juuri ennen syömistä. 



Meriravintola

Tämä on ollut tähän mennessä mielenkiintoisin ruokailukokemus. Koska ruuan piti olla "not hot" eli ei liian mausteista, suositteli tarjoilija meille tätä keittoa. Ensin pöytään tuotiin pieni kaasukeitin ja sen päälle keittokulho kypsenemään. Keitossa oli merenelävistä ainakin mustekalaa, simpukoita ja erilaisia katkarapuja. Ensin ruoka kiehui hetken ja tarjoilija kävi pilkkomassa mustekalan pienemmiksi paloiksi. Hän sanoi tulevansa kertomaan meille milloin ruoka on kypsää. Saimme myös vesikannun, jotta voimme lisätä keittoon vettä ruokailun aikana, koska kiehuessaan neste haihtuu pikkuhiljaa pois. Muissa pöydissä paikalliset ruokailijat hoitivat koko homman tottuneen itsenäisesti ilman tarjoilijan apua. Mustekalan epämääräisestä ulkonäöstä huolimatta keitto oli todella hyvää ja pisteet tietenkin tarjoilijalle loistavasta asiakaspalvelusta.



Söin kaikkea ja tässä mun kulhossa on vähän surullisen näköinen katkarapu.

Lisukkeet kuuluvat aterian hintaan.


Grilliravintolat

Näissä paikoissa on tarjolla grillattavaksi joko naudan- tai sianlihaa. Joinakin kertoina olemme itse käyneet noutamassa lihapalat ja lisukkeet buffetpöydästä ja joskus taas ne on tuotu meille pöytään - lisää voi hakea kuitenkin niin paljon kuin haluaa. Koska kyseessä on grilliravintola, tuo tarjoilija pöytään upotettavan grillin ja sytyttää hiilet palamaan - siinä aika kuluu kivasti jutellessa ja ruokaan grillaillessa. Pihvit leikataan saksilla pienemmiksi paloiksi ja kun liha on halutun kypsyistä, se kääritään lisukkeiden kanssa salaatinlehteen ja syödään yhtenä suupalana. Nämä tämän tyyppiset grilliravintolat ovat käsittääkseni ihan täysin korealainen juttu. 


 




Jälkiruuaksi on tarjolla ainoastaan erilaisia keittoja ja päätin kerran kokeilla. Keiton tarkoitus on kai (?) rauhoittaa vatsaa ruokailun jälkeen, mutta tämä oli kuitenkin tosi tulista eikä rauhoittanut mitään 😁.


Keittoruokalat

Nämä ovat tosi perinteisiä korealaisia ruokapaikkoja, joissa nimensä mukaisesti on tarjolla erilaisia keittoja. Kaikissa syömissämme keitoissa on ollut iso lihaköntti luineen ja liha on niin kypsää, että irtoaa luusta lähes itsekseen. Keitot myös tuodaan eteen konkreettisesti kiehuvan kuumina.


Alla olevat kuvat ovat vaatimattoman näköisestä, mutta tosi suositusta lähiravintolastamme. Näitä "lähiravintoloita" on kylläkin ihan kymmenittäin alle 500 metrin etäisyydellä talostamme, koska asumme lähellä keskustaa. Tämän paikan seinällä oli ruokalista poikkeuksellisesti ilman ruoka-annosten kuvia, mutta tarjolla oli (onneksi!) ainoastaan kahta erilaista keittoa. Mieheni keksi valita meille saman mitä naapuripöydässä syötiin ja se oli hinnan perusteella listan ylimmäinen vaihtoehto. Hyvää oli! Olemme käyneet täällä ainoastaan kerran, koska ravintola näyttää olevan aina täpötäynnä ruokailijoita. Tämä on niin perinteinen korealaisravintola, että siellä on ainoastaan muutama "tavallinen" pöytä tuoleineen ja seinämän takana ruokailtiin lattialla istuen.





Pizzoja

Pizzaa olemme syöneet ainoastaan lähistöllä olevassa pikkukuppilassa, joka ei ole varsinainen pizzeria. Paikassa on tarjolla kolmea erilaista pikkupizzaa ja olemme joka kerralla tilanneet aina erilaisen. Valinnat on tehty ainoastaan kuvien perusteella. Tarjolla on ollut yksi aika mauton vaihtoehto ja tarjoilija näytti miten pizzapalaa kuuluu dipata pienessä hunajakipossa. Yksi vaihtoehto oli vähän liian tulinen ja kolmas oli niin tulista, että vesi valui silmistä, tuli hiki ja vielä seuraavanakin päivänä koski kurkkuun. Sitä ei kovasta yrityksestä huolimatta pystytty syömään loppuun 🥵 😂.

🥵


Alkupalaksi pöytään tuodaan naksuja. Edessä olevat pikkulautaset ovat pizzapalaa varten ja pöytään tulee aina myös suolakurkkuja.

Perinteinen korealainen liharuoka "bulgogi" on vielä kokeilematta, mutta kunhan joskus pääsen takaisin Koreaan, niin testataan vielä sekin.

Kahvi ja leivonnaiset

Koreassa ei ole tapana syödä ruuan jälkeen makeita jälkiruokia, mutta makean nälkään saa helpotusta kahviloissa. Alkuun oli outoa, kun myyjät kysyivät kahvia ostaessa "hot or cold", mutta nykyään pyydän automaattisesti kahvin kuumana. 


Lähes joka paikassa kahvi tulee automaattisesti take away -mukeissa.



Espresson kanssa tuli yllättävästi kuuma vesi.













Kommentit