Donghae City- kotikaupunkimme Koreassa




Korean kotikaupunkimme Donghae sijaitsee reilu 300 km Soulista itään. Jos netistä etsii "Donghae", löytää ensisijaisesti korealaisen laulaja-näyttelijä Lee Donghaen. Tästä syystä tämän postauksen otsikkonakin on Donghae City, mutta voisi olla myös korealaisittain Donghae-si (동해시). Donghae tarkoittaa suomeksi "Itämeri". Kaupunki sijaitsee Japaninmeren rannalla, mutta Koreassa merta kutsutaan nimellä Donghae eli siis Itämeri - pohjoiskorealaisille se on Korean Itämeri. Valtameri on nimetty virallisesti Japaninmereksi vuonna 1929, jolloin koko Korea oli Japanin siirtomaa (v. 1910 - 1945). Japani harjoitti kovaotteista siirtomaapolitiikkaa, mikä synnytti japanilaisvihaa ja tämä on yksi syy, miksi korealaiset eivät halua käyttää nimeä Japaninmeri; se viittaa heidän mielestään kolonialismiin. Etelä-Korea vaati vuonna 1992 YK:lta nimen muuttamista virallisesti Itämereksi, mutta Japani ei tätä hyväksynyt ja nimiasialle ei ole saatu ratkaisua. Japanin siirtomaavalta päättyi jo 1945, mutta edelleenkään japanilaisista ei pidetä.

Etelä-Korean ulkoministeriön sivuilta löytyy tarkat perustelut sille, miksi meren pitäisi olla virallisesti East Sea (Itämeri): https://www.mofa.go.kr/eng/wpge/m_5435/contents.do

"Boycott Japan"- tarrat eivät ole ihan vieras näky.

Donghaen kaupunki on perustettu vuonna 1980 ja sitä ennen alueella ei valokuvien perusteella ole ollut oikein yhtään mitään - tai no näkemämme vanhat valokuvat ovat siltä ajalta, kun kaupunki näytti lähinnä rakennustyömaalta. Paikasta on kehittynyt 40 vuodessa 94 000 asukkaan kaupunki, jonka pinta-ala on 180 km2 ja pinta-alasta 76 % on metsää. Metsän osuus on suuri, koska alueella on enimmäkseen vuoristoa ja kukkuloita. Kaupungin länsipuolella kulkee Taebaek-vuoristo, joka saa alkunsa Pohjois-Korean puolelta ja päättyy Etelä-Korean eteläosaan. Vuoriston koko pituus on 500 km ja leveyttä sillä on 100 km. Me asumme konkreettisesti meren ja vuoriston välissä.

Alla olevissa kartoissa Donghae on tietenkin punainen täppä toisessa kartassa ja toisessa erottuu hyvin Taebaek-vuoristo. Poikkiviiva ylhäällä on Pohjois-Korean raja ja sinne on meiltä matkaa alle 200 km.




Kaikki alla olevat kuvat on otettu muutaman kilometrin säteellä kodistamme ja kuten huomaa, niin eri vuodenaikoina, koska sattuneesta syystä en ole nyt pystynyt ottamaan uusia. Asumme parin korttelin päässä kaupungin ydinkeskustasta, mutta kuitenkin sopivasti vähän sivussa. Merenranta on viiden minuutin kävelymatkan päässä. 

Lisää mun kuvia löytyy   living_in_south_korea


Keskustassa oli huhtikuisena arkiaamuna rauhallista.


Talvipäivän liikennettä pääkadulla.


Sivukatujen tunnelmia eri vuodenaikoina.



Aurauskalusto saapui, kun suurin osa lumesta oli jo sulanut.
 
Donghae on viihtyisä kaupunki, mistä löytyy helposti erilaista tekemistä ja nähtävää: on meri, hiekkarantoja, leirintäalueita, kukkuloita, laaksoja ja temppelialueita. Monista lähikohteista olenkin kirjoittanut erikseen aikaisimmissa postauksissani.

Donghae on myös suosittu lomakaupunki ja täällä pyritään lisäämään turismia mm. kunnostamalla ulkoilureittejä ja rakentamalla uutta; viimeisimpänä avattiin meren päällä kulkeva valaistu kävelysilta, josta on kuvia alempana. Hotelli- ja ravintolatarjontakin on monipuolista. Pääosa turisteista tulee Soulista, mutta jonkin verran myös Venäjältä - ainakin sen perusteella, että rannoille ja leirintäalueille ohjaavat opasteet ovat korean lisäksi yleensä myös venäjäksi. Nythän korona tietysti estää suuret turistiryntäykset ulkomailta, mutta olisi mielenkiintoista nähdä minkä verran venäläisiä turisteja täällä kävisi normaalisti.

Kaupunkikuvassa näkyy harvemmin muita kuin korealaisia ja heti tulee rekisteröityä, kun joskus vastaan tulee joku länsimaalaisen näköinen henkilö. Siihen on tottunut, että etenkin vanhemmat korealaiset saattavat tuijottaa meitä aika pitkäänkin. Ulkomaalaisista näkyy lähinnä venäläisiä rakennusmiehiä ja joskus myös muualta Aasiasta tulleita, jotka ovat ymmärtääkseni pääosin Kaakkois-Aasiasta (Vietnam, Filippiinit, Thaimaa yms.) ja joista monet työskentelevät puutarhoilla ja maatiloilla.






Eri puolilta kaupunkia löytyy kaikenlaisia ulkoilureittejä ja pikkupuistoja. Kuntoilulaitteita on myös vähän joka puolella.




Pieni puistikko huhtikuussa, kun kirsikkapuiden kukinta-aika alkoi olla ohi.



Kunto kohoaa huomaamatta, koska mäkiä ja erilaisia portaita ei pysty mitenkään välttämään.




 
Donghae by night:




Lähirannan kioski-kahvila.


Kuvia sieltä täältä ympäri kaupunkia:


Koronaan liittyvää informaatiota löytyy vähän joka paikasta. Poliisityyppi kieltää tässä toisessa plakaatissa sähikäisten ampumisen rannalla niistä aiheutuvan melun takia.

Autot pysäköidään fiilispohjalta ihan mihin vaan. Tässä valkoinen auto yrittää peruuttaa pois parkkihallista ja sen takana olevat autot ovat parkissa - tosin oikeanpuolimmaisen auton kuljettaja tuli juuri paikalle.


Isosta lähimarketista löytyy myös jotain suomalaista.



Kommentit