Lämpötilan muutoksia ulkona ja sisätiloissa



Viime viikolla oli lämmintä +20 asteen kieppeillä ja uutisten mukaan ajankohtaan nähden muutamia asteita normaalia lämpimämpää. Viikonlopun jälkeen sää kylmeni reilusti ja alkuviikon päivälämpötila oli noin +5 ja muutamana aamuna oli peräti pari astetta pakkasta. Nyt loppuviikosta on ollut vähän lämpimämpää, mutta enimmillään +10. Koko viikon ja jo viime viikollakin on ilmanlaatu ollut "unhealthy" ja on myös tuullut kylmästi. Ulkoilua varten pukeutuminen on ollut vähän haastavaa: kylmän tuulen takia pitää laittaa päälle lämpimästi, mutta koska tämä kaupunki on tosi mäkinen ja on paljon suojaisia paikkoja missä ei tuule ollenkaan, niin ajoittain on tullut ihan liian kuuma. Ulkoillessa sitten vuoronperään avaan ja suljen takkia tai riisun sormikkaat, jotka kohta pitää laittaa taas takaisin käteen.

Mäen päällä ei enää palellut.



Ulkolämpötilan kylmenemisellä on ollut väistämätön vaikutus myös sisätilojen lämpötilaan. Koreassa käytetään lämmitykseen yleisimmin kaasua ja asunnoissa on lähes poikkeuksetta lattialämmitys. Huoneiston lämpötilan säätämistä varten meillä on makuuhuoneen seinällä termostaatti ja se on asunnon ainoa. Normaalisti se on ollut säädettynä +21 asteeseen, mutta kylmien ilmojen myötä on asunto tuntunut vähän kalsealta ja nostimme termostaatin lämpöä yhdellä asteella +22:een. Ja tämä oli virhe, koska se tuntui sotkevan koko järjestelmän ja sen seurauksena iltaa kohden lattiat kuumenivat niin paljon, että joissakin kohdissa tuntui ihan polttavalta ja täytyi ottaa paksupohjaiset sisäkengät käyttöön. Palautettiin lämpötila ennalleen, mutta siitä huolimatta yöllä tuli kuuma ja aamulla termostaatti näytti peräti +24. Seuraavaksi termostaatin lämmöksi asetettiin +20, koska olisi helpompi lisätä vaatetusta kuin hikoilla kuumuudessa, mutta päivän mittaan lämpötila taas nousi ja lattiat ja niiden myötä koko huoneisto muuttui taas tukahduttavan kuumaksi. Eilen puolisoni otti työkaverinsa tuekseen ja tutkivat termostaatin lisäksi myös koko lämmitysjärjestelmän ja kuvittelivat löytäneensä syyn liialliseen lämpenemiseen termostaatin säätönappulasta. Yöllä olikin sopivan viileää, mutta nyt päivän mittaan on lattia alkanut taas ihan konkreettisesti polttamaan jalkojen alla 😖. Jotta "jaksan" olla sisällä, olen nyt vaan yksinkertaisesti ottanut päivän ajaksi lämmöt kokonaan pois päältä. Tosin lämpöjen ollessa pois ei tule myöskään lämmintä vettä ja tämän olen muistanut vasta siinä vaiheessa, kun sitä kuumaa vettä tarvitaan. Pyykinpesukonekin käyttää suoraan lämmintä vettä ja jos lämmintä ei ole saatavilla, niin pyykit peseytyvät pelkällä kylmällä vedellä. Vähän on nyt vaadittu hyviä hermoja 😅.

Koska Koreassa suihku- ja wc-tiloissa ei ole minkäänlaista lämmitystä, niin makuuhuoneen vessa, joka on normaalisti liian kylmä, on ollut nyt parina päivänä asunnon mukavin paikka lämpötilan suhteen.
Seuraavaksi tilataan korjaaja ja jää nähtäväksi ratkeaako tämä ongelma vai onko meillä sisällä koko talven ajan trooppinen ilma ja shortsikelit.

EDIT: Homma hoituikin ilman korjaajaa - termostaatin säätönappulasta putsattiin tarkasti pölyt, jotka nähtävästi sotkivat säätöjä ja sen jälkeen lämpö onkin pysynyt kohtalaisen järkevällä tasolla.

EDIT 2: Asunnon lämpötila oli pari päivää hyvä, mutta muuttui kuitenkin taas liian kuumaksi ja lopulta piti tilata se korjaaja ja korjaaja asensi uuden termostaatin 😅.


Täällä viileässä wc:ssä on viihtynyt vähän pidempäänkin 🙄.


Blogi jää nyt hetkeksi tauolle, koska lennän Suomeen lähisukulaiseni poismenon vuoksi. Suomessa on paljon asioita hoidettavana ja Korean koronaan liittyvät karanteenisäädökset hankaloittavat taas kerran paluuta takaisin. Kun palaan blogini ääreen, niin seuraava kirjoitukseni varmaan liittyykin taas koronaan.










 

Kommentit