Kaksi viikkoa karanteenin päättymisestä...




Koronakaranteenista vapautumisesta on kulunut pari viikkoa ja arkeen palaaminen on sujunut hyvin. Nyt lokakuun loppupuolella säätilat ovat olleet kesän ja syksyn välimuotoa; lämpimillään mittari on kivunnut yli +20 asteeseen, mutta joinakin päivinä on ollut alle +10. Sadepäiviä on ollut huomattavasti enemmän kuin keväällä ja öisin on ollut viileää. Ajoittaisista kylmistä päivistä ja öistä merkkinä on mun villasukat makuuhuoneen kylppärin ovensuussa. Koska Koreassa wc- ja suihkutiloissa ei ole mitään lämmitystä ja useamman kylmän päivän jälkeen - etenkin talvisin - kaakelilattia on jääkylmä, on pakko pukea vähintään villasukat, että siellä tarkenee. Talvella piti laittaa myös huppari. Muissa asuintiloissa on lattialämmitys eikä kylmyydestä ole tietoakaan.



Kesän aikana asuinalueemme ympäristössä on tapahtunut jonkin verran muutoksia: parin kilometrin päässä olevalle kukkulalle on rakennettu näköalatasanne, yksi kerrostalo on saatu valmiiksi, lähikadullemme on ilmestynyt uusi rakennus, jossa näyttää olevan kukkakauppa sekä osasta rannan kallioita on poistettu armeijan piikkilanka-aidat ja vartiokopit ja siellä kulkenut ulkoilureitti on kunnostettu. Koronarokotettujen määrän lisääntymisen myötä on myös rajoituksia lievennetty ja kaduilla on iltaisin huomattavasti vilkkaampaa kuin keväällä ja monet keväällä kiinni olleet ruokaravintolat ovat avautuneet.

Uusi näköalapaikka.

Meidän asuintalomme sijaitsee rannan kohdalla olevan metsikön keskiosan tällä puolen.
Nämä kuvat kukkulalta ovat puolisoni ottamia 📷.

Rannan näköalareitti keväällä:



Näkymät aitojen poiston ja polkujen kunnostuksen jälkeen:

.


Uusia ulkoilureittejä etsiessä on ollut hankalaa, kun ei ole yhtään tiennyt minne pikkutiet johtavat ja joutuuko umpikujaan niitä kulkiessa tai jonnekin ihan liian kauas. Koreassa Google Maps on osittain hyödytön, koska se ei näytä pikkuteitä eikä myöskään valtateiden reittejä, jos kuljet autolla - antaa ainoastaan julkisen liikenteen reitit. Meillä on ollut käytössä myös korealainen Naver-karttasovellus, mutta sen ongelmana on, että se toimii vain koreaksi ja käännös englanniksi täytyy aina joka kertaa etsiä erikseen. Kesällä mieheni sai vinkin korealaisesta KakaoMap -sovelluksesta ja se onkin ollut käyttökelpoisin. Ainoa ongelma on, että se kyllä näyttää kaikkein pienimmätkin reitit, mutta  pikkuteiden kohdalla ei pysty yhtään erottamaan minkä kokoisesta tiestä/ polusta on kyse. Tämän huomasin, kun käytin sovellusta ensimmäistä kertaa nyt lokakuussa: ensimmäinen reittivalintani johti lopulta traktorin jälkien perässä siirtolapuutarha-alueen tyyppiselle alueelle, missä ihmisillä on pieniä kasvimaita. Muutama siellä oleva polku johti umpikujaan ja olin jo palaamassa takaisin vanhaa reittiä, mutta päätin kokeilla vielä yhtä kartan näyttämää tietä, joka oli huolestuttavan kapea viljelmien välissä kulkeva polku. Siitä se kuitenkin pikkuhiljaa muuttui sementtitieksi ja johti lopulta ihan tuttuun paikkaan.

Korealainen KakaoMap -sovellus näyttää myös pikkutiet.
Kuvassa oikealla alhaalla osa teistä on autolla kuljettavia ja osa ihan kapeita polkuja, vaikka kartan perusteella luulin niiden kaikkien olevan samanlaisia.


KakaoMapin ensimmäinen kokeilu johti lupaavan alun jälkeen traktoritien varressa olevan mehiläistarhan luokse...


...ja pikkupolkuja pitkin kasvimaa-alueelle.


Rakennusten välistä saavuin lopulta uimarannan luo. Ranta on tässä siis mun selän takana 😅. Olin kuvitellut, että tämä pätkä päättyy talojen taakse.

Korean kielen opiskelu on taas ottanut vähän tulta alleen ehkä siitä syystä, että olen huomannut ymmärtäväni ihmisten puheista joitakin yksittäisiä sanoja. En todellakaan ymmärrä vielä kokonaisia lauseita. Tunnistan myös muutamia koreankielisiä sanoja ilman minkäänlaista miettimistä - kuten kaupunkimme nimen 동해시 ja kiitos 감사 함니다. Tämä ei ole mitään suurta edistystä, mutta edes pienen kehityksen huomaaminen innostaa opettelemaan lisää.

Muita kesän aikaisia uusia asioita ovat olleet liikennevalojen kohdille ilmestyneet kesän helteiltä suojaavat päivänvarjot, ällöttävät hämähäkit ja persimon puut. Olemme myös käyneet tarkistamassa mitä on tapahtunut toukokuussa riisipelloille istutetuille taimille.

Persimon.

Aurinkovarjo illan varjossa 😆.

😣

Riisipellot toukokuun lopulla ja lokakuussa.








Arki Koreassa jatkuu 😎.





Kommentit