Suomi-loma ja siihen valmistautuminen



Takana on neljä kuukautta elämää ja uusia kokemuksia Koreassa. Vaikka on viihdytty ja kaikki on mennyt hyvin, niin tällä hetkellä ilahduttaa eniten, että minulla on lento Suomeen tulevana sunnuntaina. Takaisin Koreaan palaan elokuussa. Puolison kesäloma on heinäkuussa ja hän lentää perässäni kotimaahan silloin. Ennen Suomi-lomaa oli hoidettava kuitenkin erinäisiä asioita, jotta pääsen lennolle Suomeen ja loman loputtua myös takaisin Koreaan.

Päästäkseni palaamaan Koreaan loman jälkeen minun on pitänyt saada itselleni "re-entry permit" eli paluulupa. Meillä on korona-ajan takia myös viisumit, joita ei "normaalioloissa" tarvita ja viisumin lisäksi tosiaan vielä tuo paluulupa on tärkeä. 

Paluuluvan hakeminen onnistuu pelkästään netissä Korean valtion virallisen sivuston "HiKorea" kautta ja sieltä löytyy myös englanninkieliset sivut. Jos oman käyttäjätilin luomisessa järjestelmään tai itse hakemuksen kanssa olisi ollut ongelmia, olisin voinut mennä kaupungin maahanmuuttoviraston toimistoon saadakseni apua. Myös siellä hakemus pitää tehdä itse netissä, mutta tosiaan virkailija on auttamassa. Netissäkin hakemuksen pystyy tekemään ainoastaan arkisin klo 7 - 22. Tämä kävi ilmi, kun yritin tehdä sitä viikonloppuna. 

Sähköisen lupahakemuksen liitteeksi tarvittiin lyhyt selvitys siitä mikä on väliaikaisen poistumisen syy sekä allekirjoitettu lomake, jossa hyväksyn sen, että paluu onnistuu ainoastaan, jos minulla on todistus negatiivisesta koronatestistä. Hakemus maksoi 24 800 Krw eli n. 18 € ja jos hakemus hylätään, niin summa palautetaan riippumatta siitä mikä on ollut hylkäämisen syy. 

Täytin ja lähetin hakemukseni, mutta jo parin tunnin kuluttua tuli sähköpostiin tieto, että anomukseen laittamani syy "loma" ei ole riittävä syy poistua ja palata takaisin Koreaan korona-aikana - pyydettiin lisäselvitystä. Nähtävästi käytännöt vaihtelevat kaupungista riippuen, koska puolison toisessa kaupungissa asuvan työkaverin re-entry hakemuksessa loma oli hyväksytty syyksi. Hakemustani ei onneksi kuitenkaan suoraan hylätty ja laitoin korjatun hakemuksen tarkemmalla selvityksellä.

Jännityksellä odotin uutta sähköpostia, mutta sitä ei sitten kuulunut. Kävin lopulta katsomassa HiKorean nettisivuilta ja siellä re-entry lupa näkyi hyväksyttynä. Hyväksymisestä ei tullut erikseen tietoa sähköpostiin, vaikka hakemukseni perille saapumisesta ja käsittelyyn ottamisesta tuli ilmoitukset. Tärkeintä on kuitenkin tieto siitä, että pääsen palaamaan takaisin ilman uutta viisumihakemusrumbaa. Paluuluvan sai tulostettua nettisivuilta ja se pitää näyttää lentokentällä.


Hakemuskaavakkeet.



Hyväksytty paluulupa 👍

Ensin oli tieto, että Finnairille on esitettävä max 72 h ennen lentoa otettu negatiivinen koronatestitulos ennen kuin pääsen Suomen koneeseen. Minulla olisi ollut kaksi vaihtoehtoa testaukseen - joko käyn testissä täällä jossain Donghaen kaupungin testauspaikoista ja pyydän englanninkielisen todistuksen, jonka saan seuraavana päivänä tai menen Souliin Incheonin lentokentälle pikatestiin ja saan tuloksen kolmen tunnin kuluessa. Valitsimme tuon jälkimmäisen, koska kentällä onnistun saamaan helpoimmin ja suuremmalla todennäköisyydellä todistuksen englanniksi. Täällä Donghaessa olisi tarvittu englantia osaava paikallinen avuksi varmistamaan, että ymmärtävät varmasti mitä tarvitsen. Lentokentän testauspisteeseen voi mennä suoraan jonottamaan tai sinne voi varata etukäteen ajan. Minulle varattiin aika, koska jonojen pituudesta ei voi tietää. 

Tilanteet kuitenkin vaihtelevat nopeasti ja enää Finnairin lennolle ei vaaditakaan koronatestiä, koska Korean tilanne on niin hyvä. Päätin kuitenkin, että käyn testissä siitä huolimatta - on jotenkin mukavampi matkustaa Suomeen negatiivinen tulos laukussa ja kun testausaikakin on jo varattuna. Aika koronatestiin on jo lauantaina, koska lento Suomeen on sunnuntaina sen verran aikaisin aamulla, etten ehtisi saada tulosta ennen lentoa. Vielä ei tiedetä pitääkö tulosta odotella lentokentällä vai voimmeko mennä kentän lähellä olevaan hotelliimme odottelemaan. 

Tuloksen tultua meillä on vielä ilta aikaa tutustua vähän Souliinkin - lentokentältä on keskustaan matkaa noin 48 km. Mieheni siis tulee Suomeen vasta heinäkuussa, mutta vie minut Souliin autolla. Täältä Donghaesta pääsee pääkaupunkiin myös bussilla tai junalla.

Koronan ilmaantuvuusluku on Etelä-Koreassa nyt n. 16/100 000 kahdessa viikossa ja maa on kuulunut lähes koko ajan niihin harvoihin ns. "vihreisiin alueisiin", joista Suomeen matkustaessa ei tarvitse jäädä karanteeniin. Tällä hetkellä voimassa olevien säädösten mukaan tänne palatessani minun pitää käydä koronatestissä sekä Suomesta lähtiessä että tänne Koreaan tullessa sekä olla 14 vrk:n karanteenissa. Sen lisäksi lentokentällä kännykkääni ladataan taas tuttu "seuranta-äppi", jolla ilmoitan ruumiinlämmön kahdesti päivässä ja samalla seurataan, etten poistu karanteenista. Eli samat jutut kuin talvella, kun muutimme tänne. 

Tällä kertaa voisin viettää karanteeniajan täällä omassa asunnossamme, mutta vielä on selvityksen alla onnistuuko se puolisoni töissä käynnin takia. Hän palaa Koreaan ennen minua ja minun saapuessani on hänen karanteeninsa jo ohi ja hän on takaisin töissä. Vielä on epäselvää saako hän mennä työpaikalle, jos minä olen kotona karanteenissa. Olemme varautuneet myös siihen, että joudun viettämään karanteeniajan hotellissa Soulissa. Mutta kuten on jo huomattu, tilanteet saattavat vaihtua nopeasti ja elokuuhun mennessä voi tapahtua mitä muutoksia tahansa. 

Jos olisin jo saanut koronrokotukset täällä Koreassa, välttyisin karanteenilta kokonaan - muiden maiden rokotustodistukset eivät vielä tällä hetkellä täällä kelpaa. Koreassa meidän ja muiden 18 - 64 -vuotiaiden rokotusvuoro on tämänhetkisen tiedon mukaan kuitenkin aikaisintaan joskus syksyllä.

 


Kommentit