Ilmanlaatu


Suomessa asuessa pitää itsestään selvyytenä puhdasta ja raikasta hengitysilmaa enkä ainakaan itse ole tullut ajatelleeksi, että se ei ole todellakaan itsestäänselvyys joka puolella maailmaa.

Etelä-Koreassa suurimmissa kaupungeissa - etenkin Soulissa - ilmanlaatu voi olla ajoittain heikkoa kaupungin "omien saasteiden", Kiinasta tuulen mukana tulevien saastepäästöjen ja myös hiekkapölyn takia. Ymmärtääkseni meidän alueella täällä Korean itärannikolla saasteet eivät ole niin suuri ongelma, mutta on täälläkin muun muassa hiilivoimalaitoksia.

Eilen minä näin säätiedotuksessa ensimmäistä kertaa varoituksen "vaarallisesta ilmanlaadusta" ja  suosituksesta välttää liikkumista ulkoilmassa. Syynä tähän varoitukseen oli Mongolian suunnasta puhaltava tuuli, joka toi mukanaan keltaista hiekkapölyä. Kävin kuitenkin ulkoilemassa, mutta pidin maskin kiltisti koko ajan suun edessä. Vaikka rannalla oli poikkeuksellisen tyyntä, ei siellä näkynyt yhtään onkijaa ja muutenkin oli normaalia vähemmän ihmisiä. Rannalta pois noustaessa kaupungilla oli kuitenkin kova tuuli.


Kuvissa maanantain sää.

Yön aikana tuulen suunta oli muuttunut, eikä aamulla näkynyt enää varoituksia vaarallisesta ilmanlaadusta. Nyt oli kuitenkin netin säätiedoissa varoitus kuivasta ilmasta ja sen mukaan "terveysvaikutukset voivat näkyä saman tien herkillä ihmisillä ja myös terveille henkilöille saattaa aiheutua hengitysvaikeuksia ja kurkun karheutta". Omakohtaisesti voin sanoa, että kyllä aiheutuu, koska minullakin on ollut kurkku koko ajan enemmän tai vähemmän karhea. Täällä meillä päin syy tähän löytyy todennäköisesti hiekkarantojen läheisyydestä. Meiltä on linnuntietä rantaan noin puoli kilometriä ja vaikka en ole millään tapaan mikään himosiivooja, niin on imuroitava useamman kerran viikossa juuri tuon hiekkapölyn takia. 

Koreassa ilmanlaatu on huonoimmillaan yleensä talvella ja keväällä - etenkin juuri maaliskuussa - ja nyt kesää lähestyessä se toivottavasti muuttuu paremmaksi ja minun kurkkuni karheuskin häviää.

Myöhempi lisäys: tilanteet muuttuvat nopeasti ja seuraavana aamuna ilmanlaatu oli jo hyvä.


Säätila tänään tiistaina.





Edit: tilanteet vaihtelee ja keskiviikkoaamuna
ilmanlaatu oli taas jo ihan ok.


Edit: tältä näyttää auto, kun Mongolian hiekat tulevat sadekuuron mukana alas.
                                                  







Kommentit