Kierrätys ja lajittelu


Heti alkuun uskallan myöntää, että en ole mikään kierrätyksen asiantuntija ja vasta muutaman kuukauden ajan Suomessa muistin ottaa kauppaan mukaan edes kestokassin, mutta olen yrittänyt oppia ja perehtyä asioihin enemmän.

Kierrätys Koreassa vaihtelee ainakin maakunnittain, mutta en ole varma onko vaihtelua myös samaan maakuntaan kuuluvien kaupunkien kesken. Minun tietoni perustuu ainoastaan Donghaen kaupungin järjestelmään, joka sekään ei ole vielä ihan täysin auennut meille. Yleisesti ottaen kaikki kaupasta ostettavat tuotteet ovat todella "hyvin" pakattuja ja jätettä syntyy. Esim. kananmunat ovat muovirasiassa, jonka päällä on vielä suojapahvi ja viinirypäleet ovat omassa isossa pahvilaatikossaan ja laatikon sisällä olevat rypäletertut on vielä pussitettu jokainen erikseen. Myös kaupassa leivotut leivonnaiset on pakattu muovirasioihin. Hanavesi on todella kalkkipitoista ja oudon makuista, joten juomavesikin ollaan ostettu muovipulloissa.




Roskia varten täällä on käytössä punaiset ja vihreät jätepussit ja ruokajäte kerätään omaan astiaansa.  Kestokassien käytöstä ei ole paljoakaan hyötyä, koska noita vihreitä jätepusseja saa ainoastaan markettien kassoilta ostamalla ja ne on tarkoitettu kauppatavaroiden pakkaamisen ja sen jälkeen käytettäväksi roskapusseina. Toki ostokset voi pakata kestokassiin, mutta pusseja on joka tapauksessa ostettava roskien takia. Punaisia roskapusseja voi ostaa erikseen elintarvikekioskeista - niitä ei myydä marketeissa. Jos elintarvikekioskista haluaa ostoksilleen pussin, on se ihan tavallinen valkoinen muovikassi.



Meille kerrottiin, että palavan jätteen voi "halutessaan" laittaa punaiseen pussiin ja vihreään voi laittaa kaiken muun paitsi ruokajätteen. Ruokajäte uusiokäytetään eläinten ruuaksi ja sinne ei saa laittaa esim. munankuoria tai luita. Pahvit pinotaan erikseen. Täydet roskapussit sekä pahvit kiikutetaan kadun varteen, josta roska-auto kerää ne "auringonlaskun jälkeen ja ennen auringonnousua". Ruokajätteelle ulkona on oma perinteinen "Sulo"-tyylinen roska-astia. En tiedä mikä päivä roskat haetaan, mutta tänään huomasin, että vihreät pussit olivat hävinneet niin meidän kuin naapuritalojenkin edustoilta. Hakijaa odottivat vielä punaiset pussit ja pahvit. Samalla kun lähdin ulkoilemaan minulla oli taas täydet vihreät roskapussit mukanani ja paluumatkalla niitä oli ilmestynyt myös muidenkin talojen eteen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että talojen edustat eivät ole koskaan kokonaan tyhjiä roskapusseista. Pusseissa on teksti, että jos ei lajittele roskia oikean värisiin pusseihin, voi seurata miljoonan wonin eli reilu 900 euron sakot. Hämmentävästi kadulla odottaa noutajia kuitenkin myös kaikenlaisia roskia isoissa sinisissä pusseissa, tavallisissa markettien pusseissa, läpinäkyvissä pakkauspusseissa, pahvilaatikoita, jotka ovat täynnä muovipulloja, autonrenkaita...ihan mitä vaan. Vanhoja/risoja huonekaluja näkyy myös, mutta niillä saattaa olla oma kuljetusmuotonsa. Vähän kuitenkin kyseenalaistan tässä kaupungissa tämän kierrätyksen idean ja sakon vaikutuksen. Toisaalta ei voi tietää kenen roskia missäkin pussissa on, joten on mahdotonta myös sakottaa.



Tässä meidän talon roskasyvennys kadun vieressä.




Kommentit